Alergeni


Alergeni so snovi, ki lahko, čeprav so v izdelku prisotni v le nizkih količinah, izzovejo alergijske reakcije, ki so lahko za nekatere ljudi tudi smrtno nevarne. Alergeni v hrani so beljakovine, ki jih vnašamo v telo preko prebavnega trakta. Alergeni, ki so še posebej nevarni so tisti, ki so skriti v končnih proizvodih ali tisti, ki se, zaradi neustreznega preverjanja kontaminacije, pojavijo med skladiščenjem ali proizvodnjo izdelkov. Da bi zaščitili končne uporabnike so v Evropski uniji dne, 25.11.2003, izdali direktivo (2003/89/ES), v kateri je zapisano, da je proizvajalec obvezan, da na izdelku navede vse sestavine, ki bi lahko pri uporabniku izzvale alergijsko reakcijo. V Dodatku III a te smernice je vključen seznam vseh sestavin živil, ki so potencialni alergeni ali ki bi izzvali netoleranco pri uporabnikih, npr. arašidi, lešniki, jajca, gluten/gliadin, mandlji, soja, sulfat, mleko in laktoza. (EU direktiva 2003/897ES).

V ponudbi imamo 1. ELISA teste za kontrolo prisotnosti alergenov v pšenici, rži, ječmenu in živilih (Gliadin) in kontrolo prisotnosti alergenov v živilih, in sicer arašidov, lupina, lešnikov, mandeljnov, jajc, ß-laktoglobulina, kazeina in histamina. Poleg ELISA testov so na voljo še 2. hitri imunokromatografski testi v obliki palčk za kontrolo površin na gliadin, lešnike, arašide, kokos, mandeljne, brazilske oreške, gorčico, lešnike, makadamia oreške, sezam, indijske oreške, pistacije in mleko ter 3. izvajanje kontrole na alergene s PCR sistemom.

Poleg ELISA testov in hitrih imunokromatografskih testov pa imamo v ponudbi sedaj na voljo tudi 4. NOVE hitre teste na alergene pod blagovno znamko Bioavid. (> več o testih na alergene Bioavid si lahko preberete na dnu strani ali v naših novicah).

 
1. ELISA TESTI ZA KONTROLO PRISOTNOSTI ALERGENOV V ŽIVILIH

2. HITRI TESTI ZA KONTROLO PRISOTNOSTI ALERGENOV NA POVRŠINAH


3.
IZVAJANJE KONTROLE NA ALERGENE S PCR SISTEMOM

4. HITRI TESTI ZA KONTROLO PRISOTNOSTI ALERGENOV - BIOAVID

Splošno:

Hitri alergenski testi nemškega podjetja Bioavid so novost na tržišču kontrole alergenov. Za testiranje z alergenskimi testi v obliki potopnih palčk ne potrebujete nobene laboratorijske opreme, rezultati pa so zanesljivi in hitri.

Hitri alergenski testi v obliki potopnih palčk se v industriji uporabljajo kot kvalitativna metoda za določevanje alergenov v vzorcih in na površinah. Odklikujejo se po enostavnem rokovanju—za analizo ne potrebujete nobenega laboratorijskega orodja ali posebnega predhodnega znanja—in hitrosti rezultatov. Med njimi pa je tudi poseben komplet za jemanje testov za izpirke, ki je namenjen le testiranju izpirkov.

Testni kiti alergenskih testov Bioavid vsebujejo 25 determinacij, poleg izpirkov je mogoče analizirati tudi vzorce na alergene: kokos, mandeljne, gorčičo, arašide, pistacijo in mleko. 50 determinacij pa vsebujejo testni kiti za analizo brazilskih oreškov, makadamija oreškov, sezama, in jedrc indijskega oreška.

Testni kit vsebuje že vse reagente, testne palčke in drugo opremo, ki jo potrebujete pri testiranju. 


Uporaba alergenskih testov Bioavid

Alergenske teste lahko uporabljate v proizvodnih obratih, t.j. na produkcijskih linijah, v izpiralni vodi (CIP), delovnih in drugih površinah ter za vzorce živil.


Testi so izdelani na podlagi kvalitativne metode, kar pomeni, da je reakcijo oziroma vsebnost alergenov mogoče odčitati glede na barvno reakcijo. Če se po pretečenem času pojavita dve črti (slika desno) je rezultat pozitiven, v kolikor pa se druga črta (T-testna črta) ne pojavi (slika desno) je rezultat negativen. Črta C je kontrolna črta (control line) in je na palčki vedno prisotna. > več o Bioavid testih si lahko preberete v naših novicah ali nas kontaktirate.


Povezava za RIDA QUICK Gliadin ( test površin - promocijski film ) www.youtube.com/watch  

letak_alergeni
letak_gliadin

ELISA RIDASCREEN Gliadin
video( za brise površine ) : RIDA®QUICK Gliadin

Celsis

Vodilno podjetje za kontrolo UHT in mlečnih izdelkov na osnovi bioluminiscence.

R-Biopharm

Vodilen proizvajalec na področju ELISA testov za določanje reziduov v prehrani in krmilih.

Cytoimmun

Proizvajalec diagnostičnih testov za preventivo HPV na materničnem vratu.

Zeutec

Nemško podjetje, ki proizvja opremo za natančno, varno in enostavno analizo vzorcev ( pšenica, moka, vino, olja ... ) Instrumenti delujejo na osnovi ( NIR ) tehnologije.

Albagaia

Proizvajalec edinstvenega hitrega testa za detekcijo prisotnosti legionelle v vodnih sistemih.